Dieta przy antybiotykoterapii

Konieczna w wielu przypadkach kuracja antybiotykiem, może znacznie osłabiać organizm. By szybko wrócić do pełni sił, warto w tym czasie szczególnie zadbać o swój dobrostan. W jaki sposób? Relaks i wypoczynek, odpowiednie nawodnienie organizmu, a przede wszystkim – właściwy, zrównoważony jadłospis. Jak powinna wyglądać dieta przy antybiotykoterapii? Co jeść przy antybiotyku, by dostarczać organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje? Sprawdź nasze wskazówki!

Produkty bogate w naturalne probiotyki

Kiedy przyjmujemy antybiotyki, naturalna mikroflora bakteryjna naszych jelit ulega znacznemu osłabieniu. By wspierać jej regenerację, warto sięgać po produkty fermentowane, określane mianem naturalnych probiotyków. Co jeść przy antybiotyku, by uzupełniać mikroflorę jelitową o dobre bakterie?

  • przetwory mleczne: jogurt, maślanka, zsiadłe mleko, a przede wszystkim kefir. Należy jednak pamiętać, że produkty mleczne mogą wchodzić w interakcje z  niektórymi antybiotykami – jeśli masz wątpliwości czy podczas antybiotykoterapii możesz spożywać przetwory mleczne porozmawiaj na ten temat z lekarzem lub farmaceutą.
  • kiszonki fermentowane w solance (nie w occie): kiszone ogórki, kiszona kapusta, kimchi (kapusta pekińska kiszona na sposób koreański)
  • kombucha – fermentowana czarna herbata, słodka i lekko gazowana
  • pasta miso – popularna w kuchni azjatyckiej mieszanka fermentowanej soi z brązowym ryżem, dodawana m.in. do zup
  • naturalny kwas chlebowy

We wspieraniu mikrobiomu naszych jelit pomocne okazują się także preparaty probiotyczne. Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po antybiotyku? Specjaliści uważają, że optymalna pora to 2-3 godziny po przyjęciu antybiotyku.

Owoce i warzywa

Dieta przy antybiotykoterapii powinna być bogata w witaminy i minerały, które pomogą organizmowi w szybszej regeneracji. Ich najlepszym źródłem są oczywiście warzywa i owoce – najlepiej świeże lub gotowane na parze. Stawiaj więc na pyszne sałatki i surówki czy delikatne kremowe zupy warzywne. Warto dodawać do nich także orzechy oraz pestki dyni czy słonecznika, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Czego unikać podczas kuracji antybiotykiem?

Wiesz już, co jeść przy antybiotyku… A czego nie jeść? Na liście rzeczy, które tymczasowo należy raczej wykreślić ze swojego jadłospisu, powinny znaleźć się przede wszystkim potrawy tłuste i ciężkostrawne. Steki, burgery, pieczenie, makaronowe zapiekanki i inne smakołyki, które mogą stanowić nie lada wyzwanie dla układu trawiennego, lepiej odłożyć na później. To samo dotyczy oczywiście również wszelkiego rodzaju fast foodów – choć te najlepiej na dobre wyeliminować ze swojej diety. Unikaj też żywności wysoko przetworzonej, przede wszystkim słodyczy, chipsów i słodkich kolorowych napojów.

Jeśli chodzi o samo przyjmowanie antybiotyku, dla optymalnej skuteczności należy popijać go po prostu czystą wodą. Soki owocowe, szczególnie te z cytrusów, zawierają bowiem związki, które mogą utrudniać wchłanianie leku i tym samym obniżać efektywność jego działania.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here